• 17 OŽU. 21
  • 0
  Oporavak nakon operacije štitnjače

  Oporavak nakon operacije štitnjače

  Operacija štitnjače zahtjevna je operacija i nakon zahvata potrebno je određeno vrijeme kako bi se pacijent oporavio. Oporavak po operaciji štitnjače u većini slučajeva je potpun, a pacijentima se narednih mjesec dana savjetuje izbjegavanje umjerenih i teških fizičkih aktivnosti. Drugim riječima, šetanje, pranje suđa i rad na računalu aktivnosti su koje pacijent može obavljati bez ograničenja. Rad u vrtu, vježbanje ili dizanje tereta iznad 5 kilograma ipak zahtijevaju prestanak u roku od otprilike 30-ak dana. Pokušajte hodati svaki dan. Započnite hodajući malo više nego dan ranije i po malo povećajte količinu hoda. Odmarajte se kad se osjećate umorno, a dovoljno količina sna pomoći će vam da se oporavite. Nemojte prekomjerno zabacivati glavu 2 tjedna nakon operacije.

   

  Drenaža operacijskog mjesta

  Sustav drenaže koji ćete imati po operaciji, a sastoji se od prozirne cijevi i bočice na svojem vrhu, služi kako bi se drenirala novonastala tekućina iz operacijskog polja nakon zahvata. Obično se vadi od 1.- 3. postoperativnog dana kada dnevna sekrecija bude manja od 30ml.

   

  Postoperativna bol

  Odmah po završetku operacije, možda ćete osjećati bol u grlu ili vratu koja će trajati svega par dana.

  Bol u grlu i nekada u usnoj šupljini najčešće je uzrokovana mehaničkom iritacijom tubusa koji služi kao pomoć pri disanju u stanju opće anestezije. Nekada to podrazumijeva naknadnu blažu bol pri gutanju.

  Bol u vratu može se javiti kao posljedica položaja vrata i glave tokom operacije (potrebno je zabaciti glavu kako bi se bolje prikazale strukture vrata i kako bi kirurg lakše mogao pristupiti štitnoj žlijezdi.)

  Izražena bol, crvenilo ili oteklina oko operativnog reza nisu normalni postoperativni fenomeni i potrebno je obratiti se medicinskom osoblju ukoliko do toga dođe.

   

  Postoperativne komplikacije

  Promuklost koja se javlja po operaciji češće je privremene naravi i povlači se u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, a uzrokovana je poremećajem rada živca koji prolazi uz štitnjaču i pokreće glasnice. Poremećaj metabolizma kalcija je česti postoperativni fenomen, a kod velike većine pacijenata također je privremene naravi i traje oko tjedan dana. Metabolizam kalcija poremećen je radi prolazne slabije funkcije žlijezda koje se nalaze uz štitnjaču (doštitne žlijezde). Ako razina kalcija znatno padne, mogli biste primijetiti utrnulost i trnce u prstima ili oko usta, a tegobe se liječe nadomjesnom terapijom kalcija.

  Obzirom na veliku prokrvljenost štitne žlijezde, moguće je da dođe do novonastalog krvarenja po završetku operacije. To je rijetka komplikacija, no ukoliko se pojavi zahtijeva žurnu reoperaciju kako bi se zaustavilo mjesto krvarenja.

  Infekcije po operaciji su moguće, no javljaju se iznimno rijetko.

   

  Prehrana, higijena i lijekovi

  Prehrana po operaciji štitnjače načelno ne zahtijeva nikakvu prilagodbu i moći ćete uredno jesti sve vrste hrane počevši tri sata nakon operacije.

  Ako je javlja bolno gutanje, krenite s hladnim napicima ili sladoledom. Zatim probajte meku hranu poput pudinga, jogurta, konzerviranog ili kuhanog voća, kajgane i pire krumpira. Izbjegavajte jesti tvrdu hranu ili namirnice poput čipsa ili sirovog povrća. Izbjegavajte sok od naranče ili rajčice i drugu kiselu hranu koja može peckati grlo. Ako nekoliko dana po operaciji niste imali stolicu, pitajte svog liječnika radi eventualnog uzimanja blagog laksativa.

  Ne preporuča se tuširanje prvih 24 sata nakon operacije. Nakon 24 sata, savjetuje se da se mjesto operativnog reza ne vlaži, tj. mogu se koristiti vodootporni flasteri kako se rana ne bi kontaminirala i kako se ne bi kompromitiralo zarastanje. Plivanje i kupanje u kadi ne preporučaju se prvih 10-ak dana.

  Prije napuštanja bolnice, koje se najčešće događa oko trećeg postoperativnog dana, potrebno je upitati zdravstveno osoblje ukoliko postoje bilo kakve nedoumice u svezi narednog oporavka. Potrebno je dobiti termin kontrole i nastaviti piti redovnu terapiju. Ukoliko ste uzimali levotiroksin (Euthyrox), bit ćete najvjerojatnije savjetovani da ga do nalaza patohistološke analize ne koristite.

  Ako uzimate aspirin ili neki drugi lijek koji može djelovati na zgrušavanje krvi, pitajte svog liječnika da li i kada ga početi ponovno uzimati. Uzimajte lijekove protiv bolova točno prema uputama.

  Nakon uklanjanja cijele štitnjače (totalne tireoidektomije) uzimat ćete doživotne nadomjeske hormona štitnjače. Budući da vam je uklonjena cijela štitnjača, vaše tijelo neće proizvoditi hormon potreban za kontrolu metaboličkih procesa u tijelu. U iznimno rijetkim slučajevima, možda ćete također morati uzimati i terapiju kako biste uravnotežili razinu kalcija.

  Nakon odstranjenja pola štitnjače (lobektomije štitnjače), morat ćete provjeravati razinu hormona štitnjače i po potrebi će vam biti propisana nadoknada hormona.

   

  Njega reza

  Rez se na kraju operacije zatvara u dva sloja. Prvi (donji sloj) su resorptivni šavovi, tj. šavovi koje ne treba vaditi. Drugi (gornji sloj) je šav koji je potrebno skinuti otprilike sedmi dan po operaciji.  Na ranu se zatim postavlja lagani zavoj koji se sastoji od jastučića od gaze i prozirnog plastičnog pokrivača. Ovaj zavoj može se ukloniti 48 sati nakon napuštanja bolnice. Ako na rezu imate dodatne tzv. steril-trake, ostavite ih na mjestu dok ne počnu prirodno otpadati.

  Rez će biti malo podignut i na mjestu rezanja može biti oteklina i manjih modrica. To je normalno nekoliko tjedana nakon operacije i s vremenom će nestati. Normalno je da nakon operacije osjetite blagu utrnulost oko reza.

  Dužina reza ovisi o opsegu operacije, a izgled ožiljka na kraju operacije ovisi, osim o kirurškoj vještini, i o svojstvima kože pacijenta (npr. mlađim ljudima češće dolazi do burnije reakcije tkiva te ponekad nešto vidljivijim ožiljkom).

  Konačno zacjeljivanje događa se oko 6 mjeseci nakon operacije. Obzirom da su ožiljci izrazito osjetljivi na direktno sunčevo svijetlo, ne preporuča se izlaganje sunčevim zrakama u tom periodu. Ako je potrebno ožiljak izlagati suncu, preporuča se 30 minuta prije ekspozicije nanijeti kremu s faktorom pedeset.

  Ivan Oreški, dr.med.

  specijalist ORL i kirurgije glave i vrata, KB Dubrava