Nije kriva vaša štitnjača, već temperaturne promjene!

Kako promjene temperature utječu na vašu štitnjaču?

Često određivanje hormona štitnjače osobama sa simptomima općeg lošeg osjećanja, lupanja srca, znojenja, stezanja u grlu dovodi do otkrivanja većeg broja pacijenata s umjerenom hipotireozom, poznatijom kao subklinička hipotireoza.

Umjerena hipotireoza nastaje kada je štitnjača slabijeg rada i nije u stanju proizvesti dovoljno hormona štitnjače kako bi zadovoljila potrebe našeg tijela. Blago povišen stimulirajući hormon štitnjače (TSH, proizvodi ga  hipofiza i regulira preko njega rad štitnjače), uz uredne hormone štitnjače (T3,T4 ili FT3, FT4) glavno je obilježje subkliničke hipotireoze.

U većini slučajeva, subklinička hipotireoza je rani stadij hipotireoze i liječi se nadomjeskom hormona štitnjače čime se sprečava razvoj prave simptomatske hipotireoze i njenih komplikacija. Kod pojedinih osoba takav nalaz krvi ostaje više godina isti ili se u potpunosti normalizira bez primjene hormona.

Hladnoća zimi može dovesti  do pogrešnog zaključivanja da se radi o kliničkoj hipotireozi. Studija iz 2013.g. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology pokazala je da postoje sezonske varijacije razine TSH u krvi, tako da prije zaključivanja dijagnoze subkliničke hipotireoze treba svakako tu činjenicu uzeti u obzir. U navedenoj studiji praćeno je 1,751 osoba sa subkliničkom hipotireozom i 28,096 osoba s urednom funkcijom štitnjače. Analiza je pokazala značajno sezonsko odstupanje razine TSH. TSH je bio u porastu u hladnim zimskim i proljetnim mjesecima, a padao je ljeti, i to u obje skupine ispitanika.

Osobe sa subkliničkom hipotireozom imaju 1.5x veću vjerojatnost da se TSH vrati u normalne granice u toplim ljetnim mjesecima. Slično, osobe s normalnom funkcijom štitnjače tijekom hladnih dana mogu pokazivati povišene vrijednosti TSH, te im se dijagnosticira subklinička hipotireoza. Postoje i druge studije uz ranije navedenu, koje su pokazale da se štitnjača prilagođava stanju okoline pokušavajući „zagrijati“ tijelo tijekom hladnih dana, odnosno smanjuje „prozvodnju topline“ tijekom vrućih dana.

Kako bi se izbjeglo „predijagnosticiranje“ osoba u kojih je potrebno liječenje ukoliko se otkrije povišen ili granično visok TSH, ponavljanje krvnih razina TSH u različito doba godine i daljnja obrada stručnjaka koji se bave štitnjačom svakako je preporučljiva prije počimanja terapije hormonima štitnjače.

 

Prim. Sunčica Andreja Rogan, dr. med.
specijalista nuklearne medicine
Poliklinika Medikol
PET/CT Centar
Vinogradska 29
Ambulanta za bolesti štitnjače i ultrazvuk
Voćarska 106
Zagreb
tel. 6396 440
tel. 4594 778
e-mail suncica.rogan@medikol.hr