Bolesti štitnjače i Koronavirus (COVID-19)

[vc_row][vc_column][vc_message style=”square” message_box_color=”alert-info” icon_fontawesome=”fa fa-pencil”]

Preporuke izradili:

Predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču HLZ-a
Akademik Zvonko Kusić

Član upravnog odbora Hrvatskog društva za štitnjaču HLZ-a
Doc. dr. sc. Tomislav Jukić

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Poštovani,

 

S obzirom na situaciju u svezi pandemije Koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu, želimo Vas informirati, utješiti i pružiti podršku. Preplavljeni smo informacijama kako Koronavirus utječe na organizam i mnogo je upita je li utječe na štitnjaču i predstavljaju li bolesti štitnjače veći rizik za zarazu Koronavirusom i teži oblik bolesti.

Hrvatsko društvo za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora ovim putem odgovara na najčešća  pitanja vezana uz Koronavirus i bolesti štitnjače.

 

O infekciji Koronavirusom (COVID-19)

COVID-19 je nova zarazna bolest koja može pogoditi vaša pluća i dišni sustav. Uzrokovana je virusom koji se naziva Koronavirus. Tipični simptomi bolesti su visoka temperatura, novonastali trajni kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, umor.

Pretpostavlja se da se virus širi kapljično kao i drugi slični virusi. Neuobičajeno je da se širi putem predmeta osim ako su predmeti nedavno kontaminirani virusom.

Vlada Republike Hrvatske je oformila internetsku stranicu s najnovijom informacijama u svezi situacije zaraze Koronavirusom u Hrvatskoj i kako se ponašati kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje.

Informacije se mogu naći na: https://www.koronavirus.hr

 

Opće mjere zaštite od Koronavirusa su:

 • Ostanite kod kuće
 • Često perite ruke. Temeljito operite ruke nakon dodira s površinama koje mogu biti kontaminirane. Operite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi
 • Ako kašljete ili kišete, stavite lakat ispred usta, a ne ruke
 • Izbjagavajte dodirivati lice, osobito oči, nos i usta, osim ako je to neizbježno
 • Održavajte udaljenost najmanje 2 m između sebe i osobe u blizini
 • Nosite osobnu zaštitnu opremu kada ste u kontaktu sa osobom sa simptomima infekcije, pod sumnjom na infekciju ili osobom zaraženom Koronavirusom
 • Slijedite savjete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Vlade Republike Hrvatske

 

Neke od visokorizičnih skupina na infekciju Koronavirusom su:

 • dob od 70 ili više godina (bez obzira na bolesti)
 • godine ispod 70 s postojećim zdravstvenim problemima navedenom u nastavku (tj. svatko kome je preporučeno cijepiti se protiv virusa gripe kao odrasla osoba svake godine zbog medicinskih razloga)
 • kronične (dugoročne) bolesti dišnog sustava, kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), emfizem ili bronhitis
 • kronične bolesti srca
 • kronična bolest bubrega
 • kronične bolesti jetre, kao što je hepatitis
 • kronična neurološka stanja, kao što su Parkinsonova bolest, motorička neuronska bolest, multipla skleroza (MS), ili cerebralna paraliza
 • dijabetes
 • problemi sa slezenom – na primjer, bolesti srpastih stanica ili ako vam je odstranjena slezena
 • oslabljeni imunološki sistem kod HIV i AIDS, ili primjene lijekova kao što su tablete steroida ili kemoterapija
 • prekomjerna tjelesna težina (indeks tjelesne mase (BMI) 40 i više)

 

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf

 

 

Bolesti štitnjače i infencija Koronavirusom

 

Jesu li oboljeli od autoimune bolesti štitnjače pod povećanim rizikom za zarazu Koronavirusom?

Bolesti štitnjače općenito nisu povezane s povećanim rizikom virusne infekcije niti postoji povezanost bolesti štitnjače s razvojem težeg oblika virusne infekcije. Međutim, COVID-19 je novi virus pa nemamo znanstveno potvrđene informacije  kako on utječe na osobe oboljele od bolesti štitnjače, ali poučeni iskustvom zaraze drugim virusima smatramo da oboljeli od autoimune bolesti štitnjače nisu pod povećanim rizikom zaraze Koronavirusom niti  razvoja težeg oblika bolesti.

Osobe s autoimunom bolesti štitnjače nemaju sistemsku autoimunu bolest i njihov imunitet nije smanjen. Rizične skupine su oboljeli od leukemije, HIV-a, AIDS-a, osobe na visokim dozama glukokortikoida, imunomodulatornim lijekovima za liječenje reumatoidnog artritisa ili multiple skleroze, bolesnici s karcinomom koji se liječe kemoterapijom ili bolesnici nakon transplantacije organa.

 

Utječe li uzimanje lijekova za liječenje poremećaja funkcije štitnjače, operacija štitnjače ili liječenje jodom-131 na imunitet i predstavlja li povećan rizik zaraze Koronavirusom?

Lijekovi koji se koriste za liječenje pojačanog rada štitnjače  (Athyrazol, Propiltiouracil) ili nadomjesno liječenje hormonima štitnjače zbog smanjenog rada štitnjače (Euthyrox, Letrox) ili nakon operativnog odstranjenja štitnjače ne utječu na imunitet niti povećavaju rizik zaraze Koronavirusom.

Također ne postoje dokazi da su bolesnici s operativno odstranjenom štitnjačom ili nakon terapije jodom-131 zbog benignih bolesti štitnjače pod povećanim rizikom za zarazu Koronavirusom.

 

Karcinom štitnjače i Koronavirus

Bolesnici koji su prethodno liječeni od karcinoma štitnjače operativnim odstranjenjem štitnjače i primili terapiju jodom-131 ne smatraju se pod povećanim rizikom zaraze Koronavirusom.

Bolesnici na supresijskim dozama L-tiroksina (Euthyrox, Letrox) (TSH <0,1 mU/L) nisu pod povećanim rizikom zaraze Koronavirusom.

Bolesnici koji su na kemoterapiji ili na terapiji inhibitorima tirozin kinaze (Lenvatinib ili Sorafenib) su pod povećanim rizikom za teži oblik bolesti zaraze Koronavirusom i moraju se pridržavati propisanih mjera zaštite uz konzultaciju s nadležnim specijalistom onkologom u svezi trenutne onkološke terapije.

Bolesnici  u kojih je provedeno vanjsko zračenje vrata zbog karcinoma štitnjače mogu biti pod povećanim rizikom za teži oblik bolesti zaraze Koronavirusom i moraju se pridržavati propisanih mjera zaštite.

 

Preporuke Hrvatskog društva za štitnjaču HLZ-a u svezi infekcije Koronavirusom i bolesti štitnjače su u skladu s preporukama svjetskih društava za štitnjaču i općih preporuka zaštite od infekcije Koronavirusom.

 

Poštovani bolesnici,

Molimo Vas za razumijevanje i strpljenje zbog odgode Vaših redovitih kontrola i terapija jer to je za Vaše i naše dobro. Obavezno uzimajte svoju dosadašnju  terapiju prema uputama specijalista ili liječnika obiteljske medicine. Preporučamo korištenje  telefonskih konzultacija ili konzultacija putem elektroničke pošte ukoliko su potrebne, a odlazak specijalisti u hitnim okolnostima.

Želimo se zahvaliti i dati potporu svim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima angažiranim u liječenju i suzbijanju pandemije Koronavirusom radi sigurnijeg povrata u normale životne i radne okolnosti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]